>
  • Vijesti
Posljednji dan Good Food festivala 2016.
Datum od:
23.10.2016
Trpeza i Blaćani
Posljednji dan Good Food festivala 2016.
dubrovackatrpeza80 dubrovackatrpeza82 dubrovackatrpeza84 dubrovackatrpeza91 dubrovackatrpeza92 dubrovackatrpeza97 dubrovackatrpeza100 dubrovackatrpeza102 dubrovackatrpeza74 dubrovackatrpeza42 dubrovackatrpeza44 dubrovackatrpeza48 dubrovackatrpeza54 dubrovackatrpeza63 dubrovackatrpeza68 dubrovackatrpeza72 dubrovackatrpeza2 dubrovackatrpeza5 dubrovackatrpeza6 dubrovackatrpeza13 dubrovackatrpeza19 dubrovackatrpeza21 dubrovackatrpeza25 dubrovackatrpeza32 dubrovackatrpeza40

Na danas održanoj Dubrovačkoj trpezi, tradicionalnoj manifestaciji koja je i dio Good Food Festivala Dubrovnik, prikupljeno je čak 48 400 kuna, koje će biti uplaćene Općoj bolnici Dubrovnik za nabavku mamografa. Priča o blatskom kolaču uspomena, viteški boj udruge Kumpanjija i pjesma klapa Kumpanji i Maestral, oduševili su sve na prepunom Stradunu.

U Sponzi su predstavnici TZ mjesta Blato  s Korčule uz tradicionalni ples Kumpanjija i klapsku pjesmu Klape Kumpanji, održali prezentaciju autohtone slastice – kolača Lumblija, te predstavljanje nagrađivane kuharice „Croacia - Cozinha e Memoria Dalmata“ potomkinje blatskih iseljenika Katie Gavranich Camargo. Bila je ovo lijepa prigoda da se Dubrovčani i svi posjetitelji upoznaju s još jednim gastronomskim raritetom naše regije, kao i djelićem folklora i nasljeđa otoka Korčule. Priča koja i danas prati ritual spravljanja lumblije govori o ljubavi dvoje mladih - francuskog vojnika-pekara i mlade Blajke. Kako to obično biva, rodila se ljubav koja je morala biti prekinuta. Odlaskom francuske vojske, odlazi i vojnik-pekar i na rastanku svojoj dragoj poklanja kolač izgovarajući riječi "n'ublie" (ne zaboravi). Vojnik je otišao, otišla je francuska vladavina, mlada Blajka i njeno ime utopili su se u nebrojenim ljubavnim pričama, ali je lumblija ostala zauvijek.

Na Stradunu je bila  postavljena dugačka i slavna Dubrovačka trpeza, na kojima su se predstavile kulinarske slatke i slane delicije kuhara iz dubrovačkih restorana i hotela te Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik,  u rasponu od rukom rezanog domaćeg pršuta do rižota, ribe, paste, pizze i raznovrsnih slastica, uz probrana županijska vina i sve s plemenitim ciljem - prikupljanja sredstava za nabavku mamografa za dubrovačku Opću bolnicu. Veliko srce ugostitelja, restoratera, svih posjetitelja i organizatora Grada Dubrovnika i TZ grada Dubrovnika i ostalih, rezultirala je velikim uspjehom tradicionalne trpeze na kojoj je prikupljeno čak 48 400 kuna za plemeniti cilj nabavke mamografa za dubrovačku Opću bolnicu.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2