>
Gastro & lifestyle

Pođite na tržnicu i osjetite miris, dodir i okus hrane koju domaći ljudi jedu svaki dan, jednostavne, organske hrane začinjene maslinovim uljem... Dubrovačke delicije su jednostavne i obično se pripravljaju s malo začina koji tek naglašavaju prirodni okus hrane.

Čak i većina najpoznatijih kuhara koji obilaze lokalne zelene tržnice ne mogu odoljeti okusu i mirisu domaćih proizvoda iz gradske okolice - Župe Dubrovačke, Konavala, Primorja...

Dubrovački kraj obiluje plodovima zemlje i sunca, to jest mnogim vrstama ukusnog povrća, uključujući artičoke, balančane (patlidžane), šparoge, bob, cvjetove tikvica, različite sorte kupusa te raznovrsno voće poput šipaka (nara), lubenica, dinja, smokava, čičimaka (žižula), šljiva i više sorti grožđa.

Posjetitelji domaćih konoba žele kušati izvorna domaća jela, dobar pršut, sir iz ulja, salatu od hobotnice, zelenu menestru (sušeno meso i varivo od kupusa), 'šporke makarule', pržene gerice i srdele sa žara. „Fine dining“ restorani i njihovi mladi kreativni kuhari poslužuju najsvježije plodove mora iz jadranskih dubina, kamenice iz Malostonskog zaljeva, ali i mesne specijalitete. U zadnjih nekoliko godina gastronomska scena u Dubrovniku se mijenja s obzirom na to da mladi kuhari s europskim iskustvom donose nove interpretacije klasičnih jela. Tu su i restorani s „fusion“ kuhinjom, restorani s inozemnim kuhinjama, poput peruanske, indijske, japanske, meksičke, tajlandske, talijanske kuhinje, što ukupnu ponudu čini zadovoljavajućom za svaki ukus.

Najbolji dubrovački gastronomski doživljaj je blagovanje na otvorenom na prekrasnim terasama, romantičnim trgovima i ulicama, uz zvuke dobre ulične jazz glazbe dok kušate izvrsna hrvatska vina. Vinski barovi su omiljeni među ljubiteljima vina, ali i među svima koji žele kušati tipična crna i bijela vina uz sitne zalogajčiće u domaćem stilu.

Najpoznatija vina dubrovačkog kraja su crna vina s poluotoka Pelješca, sorte Plavac mali, bijela vina - Pošip s otoka Korčule, Dubrovačka malvazija, nekoć poznata kao „nektar bogova“, te druga vina sa  jedinstvenim  okusom juga.

Na web-stranici Turističke zajednice grada Dubrovnika možete pronaći informacije o gastronomskim događanjima tijekom cijele godine.  Tako na primjer,  Good Food festival krajem listopada nudi veliki izbor događanja posvećenih odabranoj gastronomskoj ponudi.



Zlatarski zanat u Dubrovniku spada među najstarije, a sigurno najpoznatije zanate uopće...

Vinogorje poluotoka Pelješca koje je dio dubrovačke regije, ...

Sigurni smo da vas je dubrovačka gastronomija očarala.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2