>
  • Vijesti
Drugi dan Good Food Festivala Dubrovnik 2017.
Datum od:
19.10.2017
Dubrovnik s okusom prošlosti i sadašnjosti
Drugi dan Good Food Festivala Dubrovnik 2017.
tereza_poljanic_1 mandarica_1 ivan_pazanin hrostule_1

Drugi dan Good Food Festivala donosi raznovrstan program koji uključuje radionicu pripreme hrostula u Udruzi Deša, potom radionicu pripreme zaboravljenog dubrovačkog kolača Manđarice koju će održati gastro stručnjakinja Jadranka Ničetić i Cordon Bleu slastičarka Lucija Tomašić. Certificirana veganska kuharica i stručnjakinja za zdravu prehranu Tereza Poljanić održat će prvu po redu radionicu pod nazivom ''Zdravo Tereza'' koja će biti posvećena pripremanju vegetarijanskog bruncha ili večere. Vrhunac programa drugog festivalskog dana je Večera sa chefom Ivanom Pažaninom u restoranu Porat. Događanja drugog dana ovogodišnjeg Good Fooda donose okuse Dubrovnika prošlosti, ali i Dubrovnika sadašnjosti kroz tradiciju koja se treba čuvati, kao i neke nove trendove koji su ujedno i zalog Dubrovačke gastronomske budućnosti.


Radionica pripreme hrostula održat će se s početkom u 10 sati u prostorima Udruge Deša u Lazaretima. Hrskave, slatke hrostule u Dubrovniku prate sve tradicionalne feste, proslave i blagdane, a domaćice ih često pripremaju za vrijeme karnevala i Feste svetoga Vlaha. U tren oka iskusne kuharice ih zamijese, izrežu, vežu i isprže, a za one manje vješte hrostule su pravi pothvat koji ova radionica može uvelike olakšati.


Dubrovkinje gastro stručnjakinja Jadranka Ničetić i Cordon Bleu slastičarka Lucija Tomašić održat će radionicu pripreme zaboravljenog dubrovačkog kolača Manđarice koja će se održati s početkom u 11 sati u TIC - u Pile. To je stari kolač koji su u prijašnja vremena dubrovačke gospođe često i rado spravljale, a njegova posebnost je rižino brašno koje se uz dodatak vode od ružica radi u kalupu za puding. Riža za slatkiše mljela se posebnim malim kućnim žrvnjem. To je kolač koji spominje Josip Bersa u „Dubrovačkim slikama i prilikama“, a pisani trag o njemu ostavio nam je i povjesničar umjetnosti Cvito Fisković.


Drugi dan ovogodišnjeg Good Food Festivala certificirana veganska kuharica i stručnjakinja za zdravu prehranu Tereza Poljanić održat će prvu po redu radionicu pod nazivom ''Zdravo Tereza'' koja će se održati s početkom u 17 sati, u TIC - u Pile. Radionica je posvećena pripremanju vegetarijanskog bruncha ili večere. Još jedna radionica ove mlade kuharice koja živi na Novom Zelandu, a poveznica je Dubrovnika i Slovenije, održat će se trećeg dana.


Kruna programa drugog festivalskog dana je Večera sa chefom Ivanom Pažaninom koja će se održati s početkom u 20 sati u restoranu Porat. Ovaj splitski chef s bogatim iskustvom postao je poznat sudjelujući kao član žirija i dijeleći svoje znanje u kulinarskoj emisiji “Tri, dva, jedan – kuhaj”. Školovao se u Splitu, sa 18 godina radio na ledolomcu,  kuhao za poznate, puno putovao, učio i kušao specijalitete brojnih svjetskih kuhinja,  a sada priprema vrhunska jela u trogirskom Restoranu „Don Dino“. Inspiraciju pronalazi u moru,  koristi namirnice lokalnog podrijetla, posebno maslinovo ulje. Često ističe da „pjat treba imati priču“. Stil temelji na glavnoj namirnici, voli da tanjur izgleda reprezentativno i da je sve na njemu koncentrirano. U njegovom tanjuru s pričom, posjetitelji festivala moći će uživati uz dobru kapljicu vinarije Korta Katarina te ugodne zvuke gitare akademskog glazbenika Pera Škobelja.


Podsjetimo, sva četiri dana Good Food Festivala održava se Sajam zdrave hrane i domaćih proizvoda na Pilama, zatim Dani slavonske kuhinje u restoranu Mimoza, Poslijepodnevni čaj u Hotelu Hilton, gastro ture ''Sights & Bites'', tu je i posebna festivalsku ponuda slastica, vinokušnje ''In vino veritas'' te posebni meniji od 100 kuna u 28 dubrovačkih restorana. Raznovrsna festivalska ponuda uistinu donosi za svakoga ponešto!

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2