>
  • Vijesti
Premijerno na Igrama izvedene bajke iz dubrovačkog kraja
Datum od:
02.08.2020
GLAZBENO-SCENSKO DJELO U KOPRODUKCIJI S KAZALIŠTEM MARINA DRŽIĆA
Premijerno na Igrama izvedene bajke iz dubrovačkog kraja
zlatni_libro_premijera_2 zlatni_libro_premijera_22 zlatno_libro_19 zlatno_libro_kmd_17_copy zlatno_libro_kmd_48_copy
Dubrovnik, 2. kolovoza 2020. – U koprodukciji s Kazalištem Marina Držića i uz potporu zaklade Caboga Stiftung, premijerno je izvedeno glazbeno-scensko djelo „Zlatno libro – bajke iz dubrovačkog kraja" sinoć, 1. kolovoza na igralištu Collegiuma Ragusinum u sklopu 71. Dubrovačkih ljetnih igara. Dvije reprizne izvedbe su na programu večeras i sutra, 2. i 3. kolovoza s početkom u 21.00 sat, a sve ulaznice su rasprodane.

„Zlatno libro" nastalo je u režiji Helene Petković prema odabranim bajkama iz dubrovačkog kraja koje su Aleksandra Piteša i Ivica Kipre sakupili i adaptirali, a Dubrovački muzeji objavili u istoimenoj knjizi. Bajke pripadaju klasičnim primjerima narodnog usmenog stvaralaštva te su bogate mističnim likovima, napetim „dramskim" situacijama u kojima se na različite načine iskušavaju i nagrađuju kvalitete protagonista, a prepune su arhetipskih elemenata koji otvaraju prostor za duhovitu i zanimljivu teatralizaciju, za što su se pobrinuli dramaturzi Marin Lisjak i Filip Jurjević koji su odabrali tri različite priče: „Djevojčica iz ružmarina", „Tri brata i zlatna jabuka" te „Vilenik", čije se fabule, motivi i likovi isprepliću i na sceni stvaraju originalan svijet, zanimljiv i privlačan najmlađoj publici, sve uz glazbenu pratnju uživo.

Upravo je sudjelovanje orkestra u ovoj priči važan pokretač radnje zbog korištenja raznih instrumenata koji dočaravaju fabulu, i na određeni način postaju jedan od protagonista. Priče obiluju zanimljivim akustičnim slikama i elementima, što je inspiriralo skladatelja Ivana Končića za nastanak originalne glazbe, koju je pod ravnanjem Franka Klisovića izveo orkestar kojeg čine violinistica Đana Kahriman, violist Šimun Končić, čelistica Vanda Đanić, kontrabasis Denis Ajduković, flautistica Đive Kušelj, klarinetist Stijepo Medo, pijanistica Stefani Grbić i udaraljkašica Karmen Pervitić, dok su čudesan svijet bajki dubrovačkog kraja na sceni utjelovili Mirej Stanić, Ivana Gulin, Hrvoje Sebastijan, Zdeslav Čotić, Bojan Beribaka, Dario Gverović i Dan Vukelić. Ostatak autorskog tima čine scenografkinja i kostimografkinja Irena Kraljić, oblikovatelj svjetla Marko Mijatović, suradnik scenografkinje Denis Rubinić te oblikovateljica oglavlja i dekoracija Ana Mikulić.

Na zadovoljstvo najmlađe publike, potpora zaklade Caboga Stiftung i koprodukcijska suradnja Igara i Kazališta Marina Držića, omogućit će da predstava „Zlatno libro" nakon festivalskih izvedbi zaživi i na sceni KMD-a u nadolazećoj kazališnoj sezoni.
- Izrazito sam ponosan na našu suradnju s Dubrovačkim ljetnim igrama i mislim da su koprodukcije budućnost kazališne produkcije u Hrvatskoj. U želji da podignemo standard izvedbene umjetnosti za djecu i mlade u gradu Dubrovniku, smatram ovaj projekt izrazito uspješnim te se nadam da će otvoriti put za nove zajedničke projekte - istaknuo je ovom prilikom ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić.

Dubrovačke ljetne igre prilagodile su svoje poslovanje preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 te se moli publiku da se pridržava istih.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2