>
  • Vijesti
Hrvatska među top 5 najpopularnijih destinacija na američkom tržištu
Datum od:
29.01.2019
Hrvatska među top 5 najpopularnijih destinacija na američkom tržištu
img_8496 img_8724_002 img_8729_002 img_8736_002
Turistička zajednica grada Dubrovnika već tradicionalno u suradnji s TZ Dubrovačko-neretvanske županije nastupa na štandu Hrvatske turističke zajednice na sajmu New York Times Travel Show, koji se od 25. do 27. siječnja 2019. održao u New Yorku.
Na sajmu su direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika, Romana Vlašić I Luka Benko iz Turističke zajednice grada Zagreba održali zajedničku prezentaciju Dubrovnika I Zagreba. Direktorica TZ grada Dubrovnika posebno je promovirala direktni let Philadelphia – Dubrovnik zrakoplovne kompanije American Airlines koji kreće ove godine. Tom prilikom je izabrana i sretna dobitnica (Maisha Goss-Johns) nagradnog izvlačenja boravka u Zagrebu i Dubrovniku, sponzora Croatia Airlines, Amadria Park Hotel Capital I Rixos Libertas.
Američko tržište je izuzetno važno za Dubrovnik. Amerikanci su na drugom mjestu top ljestvice zemalja odakle dolazi najviše turista u Dubrovnik.
Dubrovnik je u 2018. godini posjetilo 137783 američkih gostiju, odnosno 24 % više nego 2017. godine, a ostvarili su 383801 noćenja, što je 20 % više nego prethodne godine.
Dubrovnik je u 2018. godini proglašen najboljom kulturnom destinacijom za 2019. Godinu, od strane brojnih čitatelja i korisnika popularne američke turističke platforme AFAR. Riječ je o priznanju kojeg AFAR dodjeljuje u sklopu kategorije turističkih destinacija, a upravo je Dubrovnik u izboru preko 100.000 glasača ostvario najviše glasova brojnih američkih ljubitelja putovanja.
Hrvatska turistička zajednica i ove je godine organizirala predstavljanje hrvatske turističke ponude na sajmu New York Times Travel Show, koji se u svom 16. izdanju održava od 25. do 27. siječnja u New Yorku. Na sajmu sudjeluje više od 560 izlagača, uključujući i 170 predstavnika nacionalnih turističkih organizacija iz cijelog svijeta te više od 30.000 potencijalnih putnika i predstavnika turističkog sektora. Hrvatski štand obišao je i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, a svoju ponudu na sajmu predstavljaju turističke zajednice grada Zagreba te Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske županije i grada Dubrovnika.
„Na američkom tržištu Hrvatska je među top pet emerging destinacija što potvrđuje snažan rast turističkog prometa iz SAD-a u posljednjih nekoliko godina. Informacije koje smo dobili od naših partnera upućuju na još jednu odličnu turističku godinu. Naime, određene projekcije govore o rastu prometa s tržišta SAD-a u ovoj godini po stopi od 15 do 20 posto", izjavio je direktor Staničić, dodavši kako je samo tijekom prošle godine s tržišta SAD-a ostvareno više od 580 tisuća dolazaka i 1.6 milijuna noćenja, što u odnosu na 2017. godinu predstavlja rast od visokih 22 posto u dolascima i 18 posto u noćenjima. Prilikom svog posjeta New Yorku Staničić se susreo s Terry Daleom, predsjednikom Udruženja američkih turoperatora USTOA, te ostalim predstavnicima partnera i agencija kao što su Virtuoso, Signature Travel Network i dr. Sajam je posjetila i hrvatska konzulica u New Yorku Lidija Babić.
U prilog rastu putovanja iz SAD-a prema Hrvatskoj ide i povoljna gospodarska situacija u SAD-u, prisutnost hrvatske ponude u katalozima svih ključnih turističkih subjekata, kao i generalna popularnost naše zemlje na američkom tržištu što potvrđuju i osvojene prestižne Travvy nagrade, ali i brojne medijske objave poput one u The New York Times Magazineu gdje je objavljena lista 52 mjesta koja se moraju posjetiti u 2019. godini, a među kojima su navedeni Zadar i okolni otoci. Pozitivnim trendovima će pridonijeti i najavljeni let American Airlines kompanije koji će prometovati od lipnja do listopada na relaciji Philadelphia – Dubrovnik.
„Rezultati istraživanja „Affluent Traveler Collection (ATC)" pokazuju da se Hrvatska, uz Island, Južnu Afriku, Japan i Italiju nalazi na popisu najtraženijih destinacija u 2019. godini. Istraživanja među članovima USTOA-e pak pokazuju da se naša zemlja, uz Island, Kambodžu, Kolumbiju, Vijetnam, Portugal, Butan, Boliviju, Burmu i Etiopiju nalazi na popisu najbrže rastućih destinacija. Svoje mjesto Hrvatska ima i u ponudi Virtuosa, koji je za 2019. godinu pripremio devet obaveznih iskustava, od kojeg se jedno odnosi na Hrvatsku koja se našla u odabranom društvu destinacija kao što su Novi Zeland, Španjolska, Maldivi i dr.", izjavila je direktorica predstavništva HTZ-a u New Yorku Ina Rodin.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2