>
  • Vijesti
Obilje ukusnih zalogaja pred kraj Good Food Festivala
Datum od:
22.10.2018
Obilje ukusnih zalogaja pred kraj Good Food Festivala
Pretposljednji dan Good Food Festivala Dubrovnik 2018., subota, 20. listopada, bio je bogat događanjima uključujući neke od vrhunaca ovogodišnjeg festivala poput večera s poznatim hrvatskim chefovima Dinom Galvagnom i Ivanom Pažaninom te humanitarni Rixos brunch. Moja kuhaona d.o.o. pripremila je izuzetno dobro posjećenu radionicu ''Food-styling i fotografiranje hrane'', a Marina Žibert Ercegović sjajnu radionicu ''Sous vide: ako jedeš dobro, živiš dobro!''. Ricardo Luque održao je predavanje ''Nasljeđa autohtonih civilizacija Latinske Amerike u svjetskoj gastronomiji'' približivši Dubrovčanima iznova posebnosti svoga rodnog kraja. Tradicionalni objed na Osojniku donio je dašak tradicije dubrovačkog kraja pod otvorenim salačkim nebom i uz gostoprimstvo domaćina. Priča o Lekri-u, jedinom vinu koje se proizvodi u Dubrovniku, u Vinariji Škar i ove je godine zainteresirala brojne Dubrovčane i njihove goste kao i radionica spravljanja rozate u Udruzi Deša.
Dino Galvagno ponovno je za Good Food Festival pripremio osebujni meni od pet sljedova u restoranu Amfora, a tijekom večere je Jo Ahearne, prva hrvatska Master of Wine, predstavila svoja vina koja proizvodi na otoku Hvaru, osobito vino Wild Skins. Večer je svojim nadahnutim nastupom zaokružio gitarist Pero Škobelj. Chef Ivan Pažanin, i ove je godine svojim jelima, ali i otvorenošću, pridobio Dubrovčane. U restoranu Porat pripremio je večeru od četiri slijeda, a jela su bila sparena s vrhunskim vinima vinarije Rizman. Braco Tepšić za klavirom dao je tome druženju posebnu notu. Predzadnjeg dana Good Food Festivala 2018. održano se i humanitarni Rixos Brunch u Hotelu Rixos Libertas. Osoblje hotelskog restorana Mozaik pripremilo je iznimno bogati brunch nudeći brojna jela u izobilju boja, mirisa, i naravno okusa. Sav prihod namijenjen je za liječenje mlade sugrađanke Gabriele Šetka.
Moja kuhaona d.o.o. iz Zagreba udomaćila se u Dubrovniku što se moglo vidjeti na radionici ''Food-styling i fotografiranje hrane''. Izuzetno dobro posjećena radionica bila je uvod u tajne fotografskog zanata i prava mala škola kako postati gastro bloger! Subota je uključivala i prezentaciju ''Sous vide: ako jedeš dobro, živiš dobro!'' iskusne dubrovačke chefice Marine Žibert Ercegović koja je prezentirala kuharsku tehniku sous vide koja označava zagrijavanje namirnica do temperature kada je ona pojedina namirnica savršeno kuhana i svi njeni okusi dolaze do izražaja. Ricardo Luque održao je predavanje "Nasljeđa autohtonih civilizacija Latinske Amerike u svjetskoj gastronomiji". Slikom, riječju i malom degustacijom prenio je autentične priče o jelima i namirnicama, ali i običajima svoga rodnog kraja. Festivalska publika prepoznala je njegovu strast i prema kulinarstvu, i prema Latinskoj Americi koja je dio njegova srca.
Tradicionalni objed na Osojniku, u organizaciji KUD-a sv. Juraj Osojnik, uz prezentaciju, kušanje i folklor bio je najljepši prikaz tradicije dubrovačkog kraja koja živi i danas. Gostoprimstvo Salački i Sočana razgalilo je njihove goste, a sunčano vrijeme dodatno je uljepšalo ovaj događaj u prirodi. Priča o Lekri-u u Vinariji Škar prikazala je priču o jedinom vinu koje se proizvodi u Dubrovniku uz degustaciju u ambijentu starinskoga podruma. Bila je to šetnja kroz dubrovačku povijest koja je vezana i uz brodogradnju, obiteljsku tradiciju, al i dobro vino, poput Lekri-a. Predzadnja radionica pripremanja tradicionalnih slastica Humanitarne udruge Deša bila je posvećena dubrovačkoj rozati, slastici koja svoje mjesto u dubrovačkim kuharicama zauzima već stoljećima i neprestano oduševljava kako domaće, tako i strane. Predzadnji dan Good Food Festivala bio je pravi uvod u današnju završnicu dubrovačkog gastro festivala!

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2