>
  • Vijesti
Brojne radionice petog Good food Festivala
Datum od:
16.10.2018
Good Food Festival Dubrovnik 2018. uključuje ukupno čak 14 radionica.

U TIC-u na Pilama održat će se njih devet na kojima će osim Ricarda Luquea i Dina Galvagna sudjelovati i poznata televizijska voditeljica Karmela Vukov-Colić, Marina Žibert Ercegović, Jadranka Ničetić i Lucija Tomašić te Kuhaona d.o.o. iz Zagreba. Novost u ovogodišnjem programu je i radionica pripreme koktela u organizaciji Cocktail Academy Dubrovnik, a tu su i već tradicionalne radionice Udruge Deša. Ulaz na sve radionice je besplatan, uz obaveznu rezervaciju.

Vrijedi istaknuti zanimljivu prezentaciju ''Sous vide: ako jedeš dobro, živiš dobro!'' koja će se održati u subotu, 20. listopada, u 14 sati u TIC-u Pile. Radi se o prezentaciji kuharske tehnike sous vide koja označava zagrijavanje namirnica do temperature kada je ona savršeno kuhana i svi njeni okusi dolaze do izražaja. Radionicu će voditi dubrovačka chefica Marina Žibert Ercegović. Predavanje i kušanje ''Nasljeđa autohtonih civilizacija Latinske Amerike u svjetskoj gastronomiji'' Ricarda Luquea održat će se istoga dana, u subotu, u 17 sati također u TIC-u Pile. Poznati glazbenik i ljubitelj kuhanja približit će gostima južnoameričku gastronomiju, ali i više od toga; kulturu i povijest toga kraja koji su nedovoljno poznati u Hrvatskoj. Na predavanju će se svi moći upoznati s bogatstvom okusa južnoameričkih namirnica i načina pripreme. Bit će to pravo putovanje u daleke i egzotične zemlje slikom, riječju i degustacijom istražujući ono što su autohtone južnoameričke civilizacije ostavile u nasljeđe.

Poznavateljica i ljubiteljica talijanske kuhinje, Karmela Vukov-Colić, televizijska voditeljica te autorica gastro bloga Ciao Karmela, ove je godine dio festivalsko programa u sklopu kojeg će održati dvije zanimljive radionice u četvrtak, 18. listopada, u TIC-u Pile. Najprije će na radionici ''Ciao Karmela u Liguriji'' u 11 sati prezentirati izradu ligurske focaccie, a potom će na radionici ''Ciao Karmela na Capriju'' u 17 sati pokazati nastajanje nadaleko poznate Torte Caprese, ukusne slastice bez glutena. Poznati chef Dino Galvagno na radionici kuhanja u skladu s prirodom u petak, 19. listopada, u 11 sati u TIC-u Pile, prikazat će kreativni proces stvaranja jela u kojemu se svjesno, ili bolje rečeno savjesno, trudi što manje naškoditi svom prirodnom okruženju i funkcionirati u skladu s njim. Tema radionice je priprema jela koje podržava održivo ribarenje i marikulturu, te priprema ukusnog i zanimljivog jela.

Ove godine na festival stiže i Moja kuhaona d.o.o.! Radionicu ''Štrukle i savijače'' održat će voditeljica Karmela Karlović uz asistenciju Sanje Mikše i Sandre Rončević u petak, 19. listopada, u 17 sati u TIC-u Pile. Poznata zagorska popevka veli “Mamica su štrukli pekli, meni nisu nikaj rekli”, no na ovoj radionici sve će se reći o pripremi štrukli i savijača: od tankog tijesta, pripreme nadjeva do rezanja i pečenja. Svi okupljeni će moći pomoći prilikom razvlačenja tijesta, slaganja nadjeva, sve do trenutka kada će vrući štrukli i savijače od jabuka izaći iz pećnice spremni za kušanje. Moja kuhaona zaslužna je i za radionicu ''Food-styling i fotografiranje hrane'' koja će se održati u subotu, 20. listopada, u 11 sati u TIC-u Pile. Voditeljica je Sandra Rončević, a asistentice Karmela Karlović i Sanja Mikša. Svatko će moći fotografirati i stilizirati hranu poput poznatih food blogera. Bit će to uvod u male tajne zanata; kako pravilno koristiti svjetlo, kako složiti tri scene hrane i odabrati pravi kadar. I ne, ne treba imati nikakvo predznanje niti skupu opremu (mobiteli ili vlastiti foto-aparati su sasvim dovoljni) jer je ova radionica namijenjena svima onima koji vole “kliknuti” svoj tanjur prije no što slasno pojedu ono što je u njemu posluženo. Moja kuhaona d.o.o. priprema još jednu radionicu ''Jela s bundevom'' koja će se održati u nedjelju, 21. listopada, u 11 sati u TIC-u Pile. Voditeljica radionice je Sandra Rončević kojoj će asistirati Karmela Karlović i Sanja Mikša. Na ovoj radionici će se učiti kako se sprema gusta juha od bundeve i suhih vrganja, kako umijesiti njoke od bundeve poslužene u umaku od maslaca i kadulje te kako napraviti sočni i aromatični bundevasti tiramisu. I to ne samo naučiti, već i degustirati!

Novost u ovogodišnjem programu je i radionica pripreme koktela u organizaciji Cocktail Academy Dubrovnik koja će se održati u nedjelju, 21. listopada, od 15 do 17 sati na adresi Iva Vojnovića 32.

Voditelj radionice je Frano Stjepović, voditelj HUB-a. Cocktail Academy Dubrovnik djeluje u sklopu Hrvatske udruge barmena, a posebno za Good Food Festival organizira radionicu pripreme alkoholnih i bezalkoholnih barskih mješavina. Program festivalskih radionica u nedjelju, 21. listopada, zaključit će u 17 sati, u TIC-u Pile radionica ''Topli marcipan, kolač Držićevog doba'' koju će voditi Jadranka Ničetić i Lucija Tomašić. Prema legendi Mleci su donijeli marcipan u Dubrovnik kao znak zahvalnosti u čast slobodne trgovine. Oni su tu slasticu nazivali kruh sv. Marka-Marcipanis. Vrući marcipan je bio kolač koji su posebno zabranjivali kako bi obuzdali apetit razuzdane mladosti, jedino su ga smjeli jesti bolesnici. I čuveni dubrovački pisac Marin Držić spominje marcipan. Na ovoj radionici bit će predstavljena starija i modernija verzija toga kolača.

Humanitarna udruga Deša i ove je godine pripremila seriju zanimljivih radionica za Good Food festival, na kojima će vrijedne članice udruge podučavati kako se pripremaju tradicionalne dubrovačke slastice:  Primorska  torta, krokanat, paradižot i Dubrovačka rozata. Primorska torta je tradicionalni kolač Dubrovačkoga primorja koji se priprema za svečane prigode, kao i primorski svadbeni krokanat koji se oduvijek u Dubrovačkom primorju priprema za svadbe. Uz poznatu Dubrovačku rozatu svi će moći naučiti spravljati i paradižot, ukusan desert koji se pravi u svega nekoliko jednostavnih koraka. Četiri Dešine radionice održat će se od četvrtka do nedjelje od 10:00 sati.

Podsjetimo, od jučer je otvoren Sajam zdrave hrane i domaćih proizvoda na Pilama, a u tridesetak dubrovačkih restorana mogu se kušati posebni festivalski meniji po promotivnim cijenama. Tu  su i gastroture i vinokušnje te slatka festivalska ponuda u pastićerijama, poslijepodnevni čaj u Hotelu Hilton Imperial, a u Etnografskom muzeju (žitnica Rupe) u tijeku je izložba o kulturi masline i maslinovom ulju u Dalmaciji naslovljena ''Slatko je, med nije. Grko je, pelin nije.'' Raznovrsna festivalska ponuda uistinu donosi za svakoga ponešto!

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2