>
  • Vijesti
Bogat program 69. Dubrovačkih ljetnih igara
Datum od:
02.03.2018
Bogat program 69. Dubrovačkih ljetnih igara

Program 69. festivalske sezone, koja će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza na gotovo dvadeset ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, javnosti su predstavili intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski, njen pomoćnik za dramski program Saša Božić, pomoćnik za glazbeni program Tomislav Fačini i pomoćnica za inovativne kulturne prakse Karolina Rugle te ravnateljica Ivana Medo Bogdanović početkom veljače u Festivalskoj palači, u sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana grada Dubrovnika. Svoju podršku izrazili su gradonačelnik Mato Franković te zamjenica župana Žaklina Marević.

Vlastita produkcija ostaje i dalje nezaobilaznom okosnicom dramskog programa, potvrđujući nacionalni, kulturni i povijesni identitet koji su Dubrovačke ljetne igre gradile tijekom svog dugogodišnjeg postojanja, uz njegovanje modela Festivalskog dramskog ansambla kao specifikuma.
Pored toga, osnažen je i koprodukcijski model kako bi festivalske predstave nastavile živjeti tijekom kazališne sezone te postigle veću vidljivost na hrvatskoj i regionalnoj sceni.
Publiku očekuju premijerne izvedbe Krležinog „Michelangela Buonarrotija“ u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca u Rijeci i u režiji Sebastijana Horvata. Michelangela će na lokrumskoj sceni igrati Rakan Rushaidat i rastvoriti vječno, ali uvijek aktualno pitanje odnosa umjetnosti i novca, a samim time i umjetnosti i moći i politike, koje je danas možda važnije nego ikada.

Dobro poznat festivalskoj publici još od režije dramske uspješnice „Kate Kapuralice“, Dario Harjaček ovo ljeto priprema i zbor iz proze Ranka Marinkovića „Pod balkonima“. Nužni zajednički nazivnik Marinkovićevih pripovijetki jest Mediteran i njegove gorko-slatke kombinacije, ironija koja prerasta u cinizam i izdvojeni pojedinac smaknut političkim burama i prirodnim jugom. Marinković,taj viški Voltaire koji je za Dubrovnik bio intimno i obiteljski vezan, opsjednut je granicama zatvorenog svijeta,

a Mediteran, kao i Dubrovnik jest takav – sav sveden na granice i rituale.

Predstava se postavlja u parku sveučilišnog kampusa. U suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, premijerno će, na više gradskih lokacija, bit i prikazano „Odbrojavanje – na piru s Držićem i Nalješkovićem“ u režiji Lee Anastazije Fleger, Marine Pejnović i Hrvoja Korbara te izvedbi studenata Odsjeka glume ADU Zagreb. Ovaj projekt bavi se redefiniranjem ideje ambijentalnoga kazališta, onakvoga kakvo u Dubrovniku postoji od 14.stoljeća pa do danas na Igrama,te će obuhvatiti dijelove opusa Marina Držića i Nikole Nalješkovića, s posebnim naglaskom na pirne drame. Projekt će istražiti osobitosti pirnih drama i običaja u renesansnom Dubrovniku, ali i svadbene običaje suvremenog Dubrovnika, a u rad će uključiti i građane.


Publiku očekuje i dubrovačka premijera predstave „Ispravci ritma“, u režiji Gorana Sergeja Pristaša, nastale u koprodukciji izvedbenog kolektiva BADco., Drame HNK u Zagrebu i Igara, premijerno izvedene u studenom 2017. u Tonskom studiju HNK u Zagrebu. Četrdeset godina nakon pripovijetke Pavla Pavličića „Dobri duh Zagreba“ ovaj dramski tekst Gorana Ferčeca vraća se temi opsesije ritmom gradskog života i uloge zločina u njemu. Na zadovoljstvo publike, na programu su i reprizne izvedbe lanjske dramske uspješnice „Marin Držić -Viktorija od neprijatelja“, Hrvoja Ivankovića u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog

dramskog ansambla. Dramski program 69. Igara uključuje i međunarodna gostovanja te prikaze ponajboljih recentnih hrvatskih  dramskih predstava. Uvjerljiv trijumf na zadnjoj dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta imala je predstava ZKM-a „Črna mati zemla“ Kristijana Novaka u dramatizaciji Tomislava Zajeca i u režiji Dore Ruždjak Podolski. Festivalska publika gledat će je na otoku Lokrumu u srpnju, dok će se uspješnica HNK-a u Zagrebu, predstava „Ljudi od voska“ Mate Matišića u režiji Janusza Kice igrati u parku Gradac krajem kolovoza. Jedno od najvaţnijih ruskih kazališta, Komorno kazalište Voronjeţ gostuje s izvedbom „Ujaka Vanje“ Antona Čehova u režiji Mihaila Bičkova, dobitnika Nagrade Stanislavski, što je ujedno i prvo dramsko gostovanje nekog ruskog dramskog ansambla na Igrama. Studentski teater Lero tradicionalno je dio programa Igara, a ovo ljeto festivalskoj publici će predstaviti svoju recentnu produkciju „Kitice i perlice“ u režiji Davora Mojaša.


Ljubitelji plesne umjetnosti neće ostati uskraćeni jer Igre donose jedan od zanimljivijih baletnih naslova prošle sezone, „Derviš i smrt“ nastao u produkciji Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, u koreografiji Igora Kirova prema libretu. Saša Dimoskoga temeljeno na motivima istoimenog djela Meše Selimovića i glazbi koju potpisuje Goran Bojčevski. Jedinstven plesni program je i komad za četiri plesača „A Love Supreme“, nastao na glazbu Johna Coltranea po čijem poznatom jazz albumu ples nosi ime. Koreografiju potpisuju Anne Teresa De Keersmaeker i Salva Sanchis, a produkciju ugledni belgijski plesni ansambl Rosas. Bitef teatar gostuje s plesnom predstavom „Macbeth“ u koreografiji Miloša Isailovića i izvedbi plesača Bitef Dance Companyja. Istoimeno Shakespeareovo dramsko djelo ples koristi kao idejno polazište za prikaz suvremenog svijeta -mračni svijet zavjere, zločina, psiholoških devijacija, vlastoljublja i strasti.


U interdisciplinarnoj predstavi „Titl“, Clément Layes,koreograf i izvođač s berlinskom adresom, sa sebi svojstvenim humorom istražuje složenu međusobnu povezanost između stvari i značenja koje gradimo oko njih, te uspostavlja „rat i mir“ između stvari i misli, a pritom se ne ustručava razotkriti nam buku misli kao i spektakularnu tišinu objekata.


Pažljivo promišljeni te izvorno osmišljeni glazbeni projekti okosnica su glazbenog programa, kao početni impuls razvijanja inovacije kroz tradiciju Dubrovačkih ljetnih igara, ostajući tako unutar festivalske poetike, ali obnavljajući njezinu prominentnost, po čemu su Igre u svijetu uvijek bile prepoznate kao poželjno mjesto predstavljanja, ali i posjećivanja, uz znalački pristup i predstavljanje vrhunskih glazbenih projekata različitih sastava, razdoblja i žanrova, a kojima je zajednička visoka umjetnička kvaliteta. Glazbeni program otvorit će ispred crkve sv. Vlaha jedan od najvećih violončelista svijeta Misha Maisky sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem mo. Piera Carla Orizija, a zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije. Dubrovački

simfonijski orkestar Mozartovu Veliku misu u C-molu izvest će s Oratorijskim zborom crkve sv. Marka pod ravnanjem mo. Maxima Emelyanycheva, uz soliste Leona Košavića, Ivanu Lazar, Mariju Kuhar Šošu i Krešimira Špicera, ali i koncertirati u atriju Kneţeva dvora s Violinistom Marinom Marasom pod ravnanjem mo. Tibora Bogányija. Gudački kvartet Schumann slovi kao jedan od najboljih svjetskih komornih sastava, a trenutno su i rezidencijalni ansambl Komornog glazbenog društva Lincoln centra u New Yorku. Festivalskoj publici će se predstaviti u atriju Kneževa dvora, baš kao i Ansambl 1700 s kojim će nastupiti i jedan od najuglednijih kontratenor a današnjice Andreas Scholl. Vrhunske recitale priredit će Yuya Okamoto, japanski violončelist koji je lani osvojio Nagradu Eugène Ysaÿe na Međunarodnom natjecanju Queen Elisabeth te Ivan Krpan koji se, osvojivši prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu lani, upisao u povijest postigavši jedan od većih uspjeha hrvatskog pijanizma uopće. Jedan od umjetničkih vrhunaca ovo ljeto recital je Danila Trifonova, pijanista koji je nedavno izveo seriju od sedam rasprodanih koncerata u Carnegie Hallu te koji je između brojnih drugih dobitnik i Prve nagrade te Grand Prix-a na Natjecanju Čajkovski u Moskvi, ali i Grammyja u kategoriji najboljeg klasičnog instrumentalnog solo albuma na ovogodišnjoj dodjeli. Još jedan jedinstven glazbeni program nosi naziv Guitarrismo,a samo za ovu prigodu koncertiranja u atriju Kneţeva dvora na 69. Igrama, okupit će osam eminentnih gitarista: Zorana Dukića, Petrita Çekua, Moranu Pešutić, Tomislava Vukšića, Tvrtka Sarića, Krešimira Bedeka, Pedra Ribeira Rodriguesa i Maroja Brčića koji će praizvesti skladbu za osam gitara Gordana Tudora. Francuski harmonikaš Vincent Peirani i  saksofonist Emile Parisien dijele jedinstven glazbeni izričaj koji obuhvaća više žanrova, ali kojemu je improvizacija vodeći princip. Oba su dobitnici prestižnih nagrada, među kojima se ističe ECHO Jazz u kategoriji najboljeg inozemnog ansambla 2015. Duo će u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Jadranskih luksuznih hotela nastupiti u Vala Beach Clubu hotela Palace. U sklopu programa 69. Igara, bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu publici predstavljaju LADO te Folklorni ansambl Linđo svojim tradicionalnim nastupima na taraci tvrđave Revelin. Popratni program donosi domaće filmove pobjednike i selekciju najboljih međunarodnih filmova s Pulskog filmskog festivala.


U atriju palače Sponza ostvarit će se izložba Josipa Pina Trostmanna te skupna izloţba koja će publici predstaviti radove suvremenih dubrovačkih vizualnih umjetnika. „Ključevi od Grada“ naziv je popratnog programa namijenjenog razvoju publike, u sklopu kojeg će se održati simpozij „Mitologizacija Michelangelovih radova u Dubrovniku“, izložba „Ranko u Dubrovniku“ i drugi programi koji će osigurati uključenost građana u program Igara.


Više od petnaest programa već je dostupno u internetskoj prodaji preko festivalskih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr


Više informacija kao i rezervacije za programe koji još uvijek nisu u prodaji prima Ured prodaje na e-mail: [email protected] ili tel.: 020 326 107.

PROGRAM

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2