>
  • Vijesti
Povijesni turistički rezultati
Datum od:
16.01.2018
Top destinacija po noćenjima je Dubrovnik
Povijesni turistički rezultati
Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew) od siječnja do kraja prosinca turističke 2017. godine ostvareno je 18,5 milijuna dolazaka (+13 posto) i 102 milijuna noćenja (+12 posto). Riječ je o povijesnim turističkim rezultatima za Hrvatsku koja je ove godine potvrdila poziciju jedne od najpopularnijih turističkih destinacija koja privlači sve više gostiju tijekom svih dijelova godine. Ministar turizma Gari Cappelli i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić zadovoljni su ovim rezultatima, u 2018. godini najavljuju snažniji razvoj cjelogodišnjeg turizma koji počiva na održivom razvoju i destinacijskom menadžmentu, objavljeno je na stranicama Ministarstva turizma RH, nakon press konferencije koju je danas održao ministar Gari Cappelli.

- Turistički rezultati u 2017. godini, a posebice tijekom pred i posezone najbolji su pokazatelj kako se u kratkom razdoblju mogu napraviti ključni pozitivni iskoraci. Upravo je zato naša intencija i u 2018. godini nastaviti s unapređenjima kako bismo Hrvatsku daljnje pozicionirali kao cjelogodišnju destinaciju, a time omogućili konkurentnije poslovanje poduzetnika u turizmu, daljnje investicije, bolje uvjete za turističke djelatnike te dodatno potaknuli cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Uz ključne zakonodavne izmjene, te kroz druge programe i aktivnosti Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, vjerujem da će 2018. godina biti itekako uspješna te da ćemo stvoriti nove osnove za daljnji razvoj hrvatskog turizma - istaknuo je ministar Cappelli.
Hrvatska turistička ponuda, u ovoj godini, bit će predstavljena na 26 turističkih sajmova na kojima će nastupati Hrvatska turistička zajednica. Od tog broja, bit će realizirani nastupi na devet specijaliziranih sajmova koji obuhvaćaju nautičku, kongresnu i kamping ponudu dok će novi vizualni koncept i novo kreativno rješenje štanda HTZ-a po prvi puta biti predstavljeno na sajmu ITB Berlin u ožujku. S ciljem postizanja još boljih rezultata na pojedinim tržištima predviđeno je proširenje sadašnje mreže predstavništva s novim uredima u Kini - Šangaju, Južnoj Koreji - Seulu, SAD-u - Los Angelesu i Italiji – Rimu.

Promatrajući period od siječnja do prosinca, strani turisti su ostvarili 16,5 milijuna dolazaka (+14 posto) i 89,8 milijun noćenja (+12 posto), a poraste bilježe i domaći turisti koji su ostvarili 12 milijuna noćenja te rast od 14 posto. U periodu od siječnja do kraja prosinca najviše je noćenja ostvareno u Istri (28 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj županiji (19 milijuna noćenja) te na Kvarneru (18,6 milijuna noćenja). Slijede Zadarska županija (13,7 milijuna noćenja), Dubrovačko-neretvanska županija sa 8,5 milijuna noćenja, Šibensko-kninska sa 7,1 milijuna noćenja, Ličko-senjska županija s 3,2 milijuna noćenja te Zagreb s 2,3 milijuna noćenja.

Top destinacije po noćenjima su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Medulin i Umag. Od ukupnog broja noćenja najviše ih je ostvareno u objektima u domaćinstvu (35 milijun noćenja), hotelima (25 milijuna noćenja) te kampovima (19 milijuna noćenja), dok je u nautičkom charteru tijekom dvanaest mjeseci ostvareno 3,2 milijuna noćenja.
Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvih devet mjeseci 2017. godine prihodi od turizma su iznosili 8 milijardi i 724 milijuna eura, što u odnosu na isti period prošle godine (7 milijarde i 902 milijuna eura) predstavlja rast od 10 posto, odnosno 822 milijuna eura.
   
Info Informativni
uredi
  Pile Brsalje 5
T 020 / 312-011 E-Mail
Radno vrijeme:
pon - ned: 08:00 - 20:00 h


Gruž Obala I. Pavla II, 1
T 020 / 417-983 E-Mail
Radno vrijeme:
pon - ned: 08:00 - 20:00hVIŠE

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2