>
  • Vijesti
Najava četvrtog dana Good Food Festivala 2017.
Datum od:
21.10.2017
Ususret završnici dubrovačkog gurmanskog festivala
Najava četvrtog dana Good Food Festivala 2017.
maja_brekalo_1 viska_slastica_1 dubrovacka_trpeza_1 rixos_davos_gala_vecera_1

Good Food Festival bliži se velikoj završnici, a četvrti dan, nedjelja 22. listopada, donosi zanimljive programe koji uključuju radionicu sakupljanja jestivog bilja u organizaciji Udruge za očuvanje sela, baštine i lijepih običaja „Škola" Majkovi. Potom će uslijediti radionica pripremanja prikala u Udruzi Deša. Tradicionalna "Dubrovačka trpeza" događaja je koji iz godine u godinu ispuni Stradun, a njezin humanitarni karakter dio je te tradicije. Najuspješnija hrvatska gastro blogerica Maja Brekalo održat će još jednu radionicu pod nazivom ''Zdravo i fino s Majom'', a Mlada dubrovačka slastičarka Antonia Medo održat će prezentaciju tradicionalnih viških kolača pod nazivom ''Skok na Vis''. Za završetak ovogodišnjeg festivala, grupacija Rixos priredit će gala večeru humanitarnog karaktera u hotelu Rixos Libertas, u kojoj Chef Ozgur Donertas u četiri slijeda donosi okuse Švicarske u srce Dubrovnika, povodom promocije otvorenja novog Rixos Davos hotela u Švicarskoj. Ovaj gurmanski festival iz dana u dan potvrđuje svoju omiljenost među Dubrovčanima i njihovim gostima, a tako zasigurno biti i posljednjeg dana ovogodišnjeg izdanja!


Good Food Festival u nedjelju će opet biti u Dubrovačkom primorju gdje će se u suradnji s Udrugom za očuvanje sela, baštine i lijepih običaja „Škola" Majkovi održati radionica sakupljanja jestivog bilja koje raste po primorskim brdima i čija konzumacija postaje sve popularnija. Svi sudionici moći će uživati u objedu na seoskom imanju obitelji Kraljević po završetku radionice. Podsjetnik svima da autobus za Majkove kreće s Pila u 9 sati. Još jedna zanimljiva radionica predstoji u Udruzi Deša s početkom u 10 sati, a pripremat će se prikle - neizostavni dio svake dubrovačke feste. Radi se o vrlo jednostavnom tijestu, bez jaja, pa su prikle najčešće jedina slastica na trpezama  tijekom blagdanskoga posta, na Badnji dan i Veliki petak. Dizano tijesto, obogaćeno mirisima limuna, naranče i domaće rakije se istiskivanjem između prstiju jedne ruke ili žlicom, oblikuje u kuglice i prži u dubokom ulju, a prigotovljene prikle se posipaju sitnim šećerom i cimetom.


Tradicionalna "Dubrovačka trpeza" koja ima humanitaran karakter održat će se u nedjelju, u završnici ovogodišnjeg Good Food Festivala. Od 11 sati će se moći razgledati kreacije ugostitelja te kupiti bonovi za hranu po cijeni od 35 kuna te bonovi za piće po cijeni od 15 kuna. Prihod od Dubrovačke trpeze namijenjen je za Udrugu Poseban prijatelj - ''Sigurno do odredišta'' te Udrugu za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Klub korisnika pasa vodiča Dubrovnik. Trpezu će u 11:45 otvoriti gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, a u prigodnom  programu koji će voditi Ivica Puljić, nastupit će KUD sv. Juraj Osojnik izvodeći folklor te Klapa Ragusavecchia. Brojni dubrovački hoteli i restorani, pekari, slastičari i ugostitelji, te konavoski i pelješki vinari prezentirat će svoje znanje i umijeće na trpezi duž cijeloga Straduna pružajući pravi užitak za oči i nepca svim ljubiteljima dobre hrane i vina. Organizatori humanitarnog događaja su Grad Dubrovnik i Turistička zajednica grada Dubrovnika, Županija Dubrovačko - neretvanska, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Dubrovnik, Obrtnička komora Dubrovačko neretvanske županije, Ceh ugostitelja te Turističko ugostiteljska škola Dubrovnik.


Najuspješnija hrvatska gastro blogerica Maja Brekalo održat će još jednu radionicu pod nazivom ''Zdravo i fino s Majom'' s početkom u 11 sati u TIC - u Pile. Autorica bloga Delicious and Healthy by Maya, koju na Instagramu prati više od 150 tisuća ljudi iz cijelog svijeta, svakodnevno svojim jednostavnim, a zdravim receptima motivira i inspirira druge da se hrane bolje i ukusnije. Slasni chia puding, čokoladna granola i mousse, salata od quinoe samo su neka od jela koja posjetitelji radionica imaju priliku probati. Mlada dubrovačka slastičarka Antonia Medo koja je posao u uredu zamijenila profesionalnim pripremanjem slastica, održat će prezentaciju tradicionalnih viških kolača pod nazivom ''Skok na Vis'' poslijepodne u 17 sati u TIC - u Pile. Antonia je provela  ljeto u slastičarni Cukar na Visu odakle se vratila puna novih recepata, iskustava i znanja. Ovom prilikom kušat će se viški hib i viški cviti, a pravit će se i pita od rogača s marmeladom od smokava - sve će to biti zamamni mirisi, arome i okusi Visa!


Za završetak ovogodišnjeg Good Food Festivala, grupacija Rixos priredit će gala večeru humanitarnog karaktera u hotelu Rixos Libertas, u kojoj Chef Ozgur Donertas u četiri slijeda donosi okuse Švicarske u srce Dubrovnika, povodom promocije otvorenja novog Rixos Davos hotela u Švicarskoj.  Cjelokupan prihod namijenjen je za Udrugu ''Dva skalina'' koja će prikupljenim sredstvima kupiti ''Tobii Communicator'' i time olakšati komunikaciju djece s najtežim psihosomatskim smetnjama. Raznoliki zabavni program i bogata lutrija, čiji prihod također ide u humanitarne svrhe, a nagrade su vrlo atraktivne, doprinijet će nezaboravnoj večeri. Domaćini ove večeri pokušat će rekonstruirati golemu tortu po uzoru na onu iz 1970-ih, kojom je osoblje nekadašnjeg Libertasa zadivilo Dubrovnik. Slastičari nekadašnjeg Libertasa pripremili su 1974. godine tortu visoku 7.8 m i tešku čak 650 kg! Voditelj programa je Mirko Fodor, a za glazbeni ugođaj će se pobrinuti Giuliano. Cijena ove večere u četiri slijeda uz odabrana vina je 250 kuna po osobi, a cijena lutrije 50 kuna. Pozivaju se svi Dubrovčani i njihovi gosti, kao i tvrtke i organizacije da se pridruže ovoj večeri i kupnjom ulaznica pomognu Udruzi dva skalina u svakodnevnom trudu i ljubavi koju ulažu u rad s djecom s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Najljepši završetak festivala upravo je zbog mogućnosti otvorena srca pomoći onima kojima je to istinski potrebno.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2