>
Radionice pripremanja tradicionalnih jela uz Godinu svetoga Vlaha
Radionice pripremanja tradicionalnih jela uz Godinu svetoga Vlaha

Humanitarna udruga Deša i ove je godine pripremila seriju radionica uz Good Food festival, a sve su posvećene Godini sv.Vlaha.  U Deši ćete moći naučiti kako se pripremaju Žrnovski makaruni s otoka Korčule, Mljetski makaruli, hrostule i “fave dei morti”. “Deša” je na poticaj TZ grada Dubrovnika , a u 2016. Godini sv.Vlaha , izradila I poseban slatki suvenir-kolačić sv.Vlaha.

Žrnovski makaruni pripremaju se tako da se na dasci  mijesi tijesto, a potom se brašnjavim dlanovima i drvenom iglom oblikuje u šuplju tjesteninu. Svježa, ručno pripremljena „pasta“ prelijeva se  umakom od goveđeg mesa, kapule i ponekog tajnog začina

Mljetski makaruli su jednostavno i slasno jelo koje se pripremalo zimi kad se zbog nevremena nije moglo u ribolov. U tom jelu prožimaju se  svi mirisi otoka Mljeta -   češnjak, maslinovo ulje, aromatične trave, kozji sir…i okus morske soli skupljene na vanjskim stijenama otoka tijekom ljeta. Vješta domaćica bi spretno zamijesila vrlo jednostavno tijesto i netom oblikovane makarule ubacivala u kipuću slanu vodu. Kad su kuhani, makaruli su se slagali i začinjali maslinovim uljem, česnom i kozjim sirom. Hrskave, slatke hrostule u Dubrovniku prate sve tradicionalne feste, proslave i blagdane, a domaćice ih često pripremaju za vrijeme karnevala i Feste svetoga Vlaha.

„Fave dei morti“, kolačići  su od mjendula i cukara koji se u Dubrovniku tradicionalno peku uoči blagdana Svih svetih. Pripremaju se u tri boje, a svaka ima svoju simboliku – bijela simbolizira rođenje, roza život, a smeđa smrt. Mlečani su ih proširili duž naše obale gdje ih nazivaju – bobići. Veličinom podsjećaju na zrno boba koje se u davnoj prošlosti povezivalo s pogrebnim ritualima, otuda im i neobično ime (fava = bob, fave dei morti = bob mrtvih).

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2