>
Šporki makaruli

Probajte tipično dubrovačko jelo zimskih dana i velikih festa, šporke makarule, ...

Šporki makaruli
sporki_makaruli_1 sporki_makaruli_2

jelo od tjestenine s umakom od mesa, koje su dubrovački gospari pripremali o sv. Vlahu.
Naziv «šporki makaruli» došao je zbog načina posluživanja ovog jela, naime, kad bi se pojeo umak s komadima mesa, posljednje goste zapala bi samo tjestenina «makaruli» preliveni umakom ili «šporkani».
Šporki makaruli su jelo koje se sastoji od mesnog umaka s maccaronima ili pastom u obliku makarona (po dubrovački makarula) te čine osnovu jelovnika dubrovačkih pokladnih i svečarskih trpeza. Iz recepta za šporke makarule vidimo direktan utjecaj talijanske kuhinje i sličnosti sa receptima za tzv. ragu di carne.

Sastojci:
1 kg goveđe potkoljenice, dvije velike žlice masti ili 4 žlice maslinovog ulja, 3 srednja luka, 4 pice česna, velika žlica konserve, ½ dcl varenika*, vezica sjeckanog petrusina (samo lišće), sol i papar. Pola žličice mljevenih ili tučenih klinčića, pola žličice muškatnog oraščića, ravna žličica cimeta, 3-4 suhe šljive bez pica, 1½ dcl dobrog crnog vina, ½ kg makarula i tvrdi ovčji sir.

Priprema:
Na blago ugrijanu mast ili maslinovo ulje dodati sjeckani luk, dinstat dok luk postane staklast, ne smije požutjeti. Onda dodati sitno sjeckani česan, meso izrezano na kockice, popržiti kratko na masti i luku, dodati šljive, sol i papar, poklopiti i na tiho dinstati. Za to vrijeme meso će pustiti tekućinu i dinstat će se u vlastitom šugu. Kad ispari tekućina koju je pustilo meso dodati žlicu konserve koju prije toga treba razmutiti u pola deca vode. Dodati varenik, promiješati pa nastaviti činjet na tiho.
Kad je meso na pola učinjeno uliti vino, dodati petrusin i mirodije (istučene klinčiće, mljeveni oraščić, cimet) i nastaviti kuhati, poklopljeno na tiho 2 h.
Makarule kuhati u vreloj posoljenoj vodi do željene tvrdoće. Ocijediti ali ostaviti malo tekućine u makarulima da se bolje sjedinu sa šugom. Preliti šugom i poslužiti uz domaći, suhi, naribani ovčji sir.

*Varenik je reducirani vinski mošt

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2