>
ODBROJAVANJE - na piru s Držićem i Nalješkovićem
Datum od:
03.08.2018
21.00 h, 23.00 h, Tvrđava Minčeta
ODBROJAVANJE - na piru s Držićem i Nalješkovićem
Dubrovačke ljetne igre i Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu
ODBROJAVANJE - na piru s Držićem i Nalješkovićem
Režija: Lea Anastazija Fleger, Marina Pejnović, Hrvoje Korbar
Kostimografija i scenografija: Zdravka Ivandija Kirigin
Dramaturgija: Nikolina Rafaj, Nina Bajsić
Scenski pokret: Ema Crnić
Izvode: studenti Odsjeka glume ADU Zagreb
Projekt se bavi redefiniranjem ideje ambijentalnoga kazališta u smislu u kojem ono postoji u Dubrovniku od 14. stoljeća pa sve do suvremenih postavki na festivalu Dubrovačke ljetne igre. Projekt počiva na tekstološkim, teatrološkim i kulturno-antropološkim analizama odabranih dramskih djela renesansnih dramskih pisaca Nikole Nalješkovića i Marina Držića te obuhvaća dijelove njihova opusa: pastoralno-idilične drame, pokladne, pirne igre, mitološke drame s posebnim naglaskom na pirne predstave koje su se izvodile po kućama građana Dubrovnika. Projekt će posebnu pažnju dati i različitim nedramskim zapisima iz života renesansnog Dubrovnika koji opisuju različite oblike teatralizacije privatnosti na razmeđu usko teatroloških i antroploških studija.
U prvoj fazi projekta, studenti plesa, glume, dramaturgije ADU Zagreb pod vodstvom svojih mentora istraživat će povijesne i teatrološke zabilješke o renesansnom kazalištu u Dubrovniku s naglaskom na antropološke I teatrološke osobitosti pirnih drama i običaja u renesansnom Dubrovniku, lokalitete, kontekst i okolnosti nastanka i izvedbi pirnih drama iz opusa Držića i Nalješkovića. Nadalje, istraživat će se povijest izvedbi renesansnih pirnih komada s naglaskom na produkcije nastale na Dubrovačkim ljetnim igrama u posljednjih 68 godina.
U drugoj fazi projekta istraživat će se koje se ideje izvedbe svadbi njeguju u suvremenom Dubrovniku, koji tragovi složenih antropološko-teatroloških običaja postoje u mikrozajednici Grada danas te mogu li oni postati područje nekih novih izvedbi privatnosti. Istraživanje će uključiti građane Dubrovnika, materijale dostupne iz medija i arhiva. Istraživanje će biti finalizirano izvedbama novih pirnih tekstova nastalih na podlozi renesansnih pirnih komada, ali i recentnih svadbenih običaja Dubrovnika.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2