>
ZAVRŠNI KONCERT - Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije
Datum od:
25.08.2018
22.00 h, ispred Crkve sv. Vlaha
ZAVRŠNI KONCERT - Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije
Igre zatvara orguljaška zvijezda Cameron Carpenter sa Simfonijskim orkestrom HRT-a
U velikoj koncertnoj završnici 69. Dubrovačkih ljetnih igara nastupit će vrhunski američki orguljaš Cameron Carpenter sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati talijanski dirigent Daniele Rustioni, ispred crkve sv. Vlaha u subotu, 25. kolovoza s početkom u 22 sata. Koncert će izravno prenositi HRT na svom televizijskom Prvom programu te radijskom Trećem programu.
Spektakularni glazbeni događaj zaključit će 69. Dubrovačke ljetne igre programom koji festivalskoj publici donosi Rahmanjinove Varijacije na Paganinijevu temu u obradi koju potpisuje sam Cameron Carpenter, a svoju verziju skladbe opisuje kao „Rahmanjinova na steroidima". Uslijedit će Finale Simfonije br. 1 Louisa Viernea, francuskog skladatelja i glavnog orguljaša crkve Notre-Dame u Parizu, a kobni srčan udar od kojeg je preminuo 2. lipnja 1937., dogodio se za vrijeme njegovog 1750. orguljaškog recitala upravo u spomenutoj crkvi. Od šest stavaka prve simfonije, danas je najpoznatiji upravo završni Finale, koji je skladatelj nazivao „moja Marseljeza". Koncert će zaključiti orguljaška Simfonija br. 3 u c-molu, monumentalno djelo francuskog skladatelja Camillea Saint-Saënsa koji je nakon što ju je završio skladati izjavio: „Dao sam sve što sam imao dati. Ono što sam tu postigao, neću nikada više postići.", svjestan da je ostvario zadnji pothvat u simfonijskoj formi.
Svojom iznimnom muzikalnošću, bezgraničnim tehničkim sposobnostima i pionirskim duhom, Cameron Carpenter je već ostavi trag u suvremenoj povijesti glazbe. Neue Zürcher Zeitung okarakterizirao ga je kao „istinskog glazbenog pionira i virtuoza u klasičnom smislu riječi". Carpenter je rođen 1981. godine u Pennsylvaniji u SAD-u. Pored mentorice Beth Etter, podučavali su ga John Bertalot i James Litton. Na North Carolina School of Arts studirao je kompoziciju i orgulje kod Johna E. Mitchenera. Od samog dovršetka izrade njegovog instrumenta pod nazivom Međunarodne putujuće orgulje (The International Touring Organ – ITO) 2014. godine Cameron prkosi početnoj skepsi spram ovog digitalnog instrumenta te ga je etablirao na najprestižnijim svjetskim pozornicama. Sad već gotovo isključivo nastupa na ITO-u kako na recitalima tako i na koncertnim nastupima. Izrađen po mjeri prema Carpenterovim nacrtima, ovaj instrument omogućuje mu nastupe na gotovo svakoj lokaciji na svijetu. Nakon albuma If You Could Read My Mind (2014.), nagrađenog nagradom ECHO, u proljeće 2016. godine izišao je All You Need is Bach, njegov drugi album za Sony Classical. Pored toga, Carpenter je prvi orguljaš nominiran za nagradu Grammy u povijesti, i to za album Revolutionary koji je snimio za Telarc. Carpenter je za orgulje prilagodio više od 100 djela. Svoja prva djela skladao je tijekom studija na Julliardu u New Yorku od 2000. do 2006. godine, gdje je istovremeno pohađao satove klavira kod Milesa Fusca. Njemačka komorna filharmonija Bremen praizvela je 2011. godine u dvorani Kölnske filharmonije njegov koncert za orgulje i orkestar Scandal. Godine 2012. primio je nagradu Leonard Bernstein Glazbenog festivala Schleswig-Holstein. Tijekom ove sezone Carpenter je gostujući umjetnik kuće Konzerthaus Berlin i nastupa u različitim koncertnim formatima.
U dobi od 35 godina, Daniele Rustioni jedan je od najpoticajnijih dirigenata svoje generacije. Godine 2013. dodijeljena mu je Međunarodna operna nagrada za najbolje nove glazbenike godine, a nedavno je imenovan glavnim dirigentom Nacionalne opere u Lyonu dok je trenutačno glavni dirigent Orkestra Toscane. U ovoj sezoni debitirao je u Metropolitanu ravnajući Aidom. Diplomirao je na Konzervatoriju Giuseppe Verdi u Milanu, gdje je studirao orgulje, klavir i kompoziciju. Dirigiranje je učio kod Gilberta Serembea, zatim na Glazbenoj akademiji Chigiana u Sieni u razredu Gianluigija Gelmettija te na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Londonu. Maestru Rustioniju ovo će biti drugi put na čelu HRT-ovih simfoničara; prvi put je s njima surađivao u Zagrebu, u Majstorskom ciklusu u ožujku 2017. godine.
Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije jedan je od najstarijih europskih radijskih orkestara: izrastao je iz orkestra osnovanog 1929. godine pri tadašnjem Radio-Zagrebu, samo šest godina nakon osnutka prvog europskog radijskog orkestra. Današnji naziv nosi od 1991. godine. Od sezone 2015./2016. šef-dirigent je maestro Enrico Dindo. Jedinstvenom programskom orijentacijom, u čijem je središtu kontinuirano izvođenje i poticanje nastanka djela hrvatskih autora, uz njegovanje standardnog, ali i manje poznatog repertoara, Simfonijski orkestar HRT-a profilirao se u jedno od ključnih izvođačkih tijela u Hrvatskoj. S Dubrovačkim ljetnim igrama redovito surađuje, a zadnjih nekoliko sezona, kao i ove, pripada mu čast zatvoriti festival.
Nakon koncerta uslijedit će kratka ceremonija zatvaranja 69. Igara, s predstavnicima ovogodišnjeg dramskog, ali i glazbenog festivalskog anasambla.
Ulaznice za završni koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr. Uz kupnju ulaznica online Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta, a takva kupnja u iznosu od najmanje 500 kn donosi voucher koji omogućuje 30% popusta na festivalske suvenire. Ulaznice su dostupne i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21.30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30%. Upite vezane za kupnju ulaznica i rezervacije zaprima Ured prodaje na e-mail adresu: [email protected] ili na telefonske brojeve 020/ 326 107 te 095 323 2050.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2