>
Dani kulturne baštine 2018. u Dubrovniku
Datum od:
31.08.2018
Dani kulturne baštine 2018. u Dubrovniku
Grad Dubrovnik pridružio se brojnim hrvatskim i europskim gradovima u obilježavanju Europske godine kulturne baštine 2018. nizom događanja u rujnu.
Program „Dani kulturne baštine 2018. u Dubrovniku" koncipiran je tako da su pod zajednički krov pozicionirani bogati i raznoliki programi ustanova u kulturi Grada Dubrovnika, ali i drugih partnera, dok je dio njih, poput zanimljivih predavanja i radionica, osmišljen posebno za ovu prigodu i u skladu s ciljevima i temama Europske godine kulturne baštine 2018., a prema Odluci Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije od 17. svibnja 2017. godine. Naime, osnovni cilj proglašenja Europske godine kulturne baštine jest podizanje svijesti o važnosti i značenju kulturne baštine koja značajno oblikuje naš identitet i svakodnevni život. S čak 453 upisana lokaliteta, gotovo polovina svih lokaliteta uvrštenih na Popis svjetske baštine UNESCO-a nalazi se u Europi, a s 89 upisa nematerijalna baština EU-a čini četvrtinu Reprezentativnog popisa nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.
U programima „Dana kulturne baštine" sudjeluju Dubrovački simfonijski orkestar, Dubrovačke knjižnice s ograncima Lapad i Mokošica, Umjetnička galerija Dubrovnik, Dubrovački muzeji, Prirodoslovni muzej, Folklorni ansambl Linđo, Dom Marina Držića, Kazalište Marina Držića i Dubrovačke ljetne igre, a svojim programima manifestaciji su se priključili Zavod za obnovu Dubrovnika, Hrvatski restauratorski zavod, Društvo arhitekata Dubrovnik, udruga „Sve ostao je glazba", Laus akademija, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Matica Hrvatska, ogranak Dubrovnik.
Kroz mjesec rujan dubrovačku publiku, ali i posjetitelje očekuje 50 pojedinačnih događanja, od toga 16 glazbenih, uključujući dva jazz i jedan rock koncert, dok ostatak otpada na klasičnu glazbu. Četiri su izložbe, pet radionica; od toga tri namijenjene najmlađima te četiri prezentacije i sedam zanimljivih predavanja. Središnji događaj svakako je međunarodna konferencija „Najbolji u baštini" koja se tradicionalno događa u našem gradu.
Manifestacija „Dani kulturne baštine 2018. u Dubrovniku" priprema je i za tri velike obljetnice koje Dubrovnik očekuju u 2019. godini. Naime, Grad Dubrovnik će iduće godine obilježiti 40. godišnjicu od kada je čitavi povijesni kompleks spomeničke jezgre ušao pod zaštitu UNESCO-a, odnosno postao dijelom Svjetske kulture baštine, ali i 10. obljetnicu uvrštenja Feste svetoga Vlaha na tzv. Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Osima toga, povodom 600-te obljetnice postavljanja Orlandovog stupa Gradsko vijeće Grada Dubrovnika dana 9. ožujka proglasilo je 2019. godinu "Orlandovom godinom".

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2