>
Rezidencijalni boravak i izložba Gorana Škofića
Datum od:
19.06.2017
Datum do:
25.06.2017
Galerija Flora
Rezidencijalni boravak i izložba Gorana Škofića
Multimedijalni umjetnik i redatelj Goran Škofić pozvan je od strane Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik na kratki rezidencijalni boravak. Autor rodom iz Poreča, diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu nakon čega svoj istraživački rad nastavlja na umjetničkim rezidencijama u Francuskoj, Švicarskoj, Belgiji, SAD-u i Brazilu. Njegovi radovi redovito se prikazuju na izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu.

On u svom radu eksperimentira akcijom tijela u kombinaciji s fotografijom, filmom, videom te multimedijalnim instalacijama. Upotrebom vlastitog lika, ili grupom karaktera ljudi, kreira situacije kojima ukazuje na socijalne probleme kojima se društvo te pojedinac suočavaju. U svojim radovima, često koristeći humor, problematizira teme poput društvene kontrole, manipulacije, manjkavosti tijela te ostale apsurde u sferi suvremenog života.

Ovo je Škofiću treći nastup u Dubrovniku, nakon workshopa s Bredom Beban 2002. godine i samostalne izložbe u Art radionici Lazareti 2012. godine. Za vrijeme rezidencije umjetnik će prikazivati svoje videoradove. Pozivaju se svi zainteresirani da dođu na večernje projekcije od 21 do 23 sata u galeriju Flora uz druženje i razgovor s umjetnikom.

Raspored prikazivanja:

Mjesto: Galerija Flora, Šetalište kralja Zvonimira 32
Vrijeme: 21-23 h

Ponedjeljak, 19. lipanj 2017.
Prikazivanje filma On the Beach / Na Plaži. (loop, 2016.) / Prikazivanje je na otvorenom, u vrtu Florinog doma. Ovim radom umjetnik je osvojio Grand Prix na 51. zagrebačkom salonu te posebno priznanje na Avvantura Film Festivalu u Zadru. Sinopsis: Jedan kadar. Jedno more, jedno nebo i jedna plaža. I puno ljudi koji nekamo odlaze. Neki nešto traže, drugi nešto čekaju. Neki šute, neki razgovaraju. Neki su sami, drugi su u društvu, treći nisu tu. Neki nešto čuju, drugi se pretvaraju. Neki nisu sigurni jesu li sve to već vidjeli, drugi misle da je nekad bilo drugačije. Neki traže nešto bolje, drugi sjede u kinu i gledaju ih kako odlaze.

Utorak, 20. lipanj 2017.
Prikazivanje videoinstalacije Sektor (loop, 2015.)
Sinopsis: Izdvajanjem vizualnog efekta varilice stvara se audio-vizualna kompozicija bazirana na industrijskoj noise-glazbi posebno skladanoj za ovu priliku od strane Nenada Sinkauza. Suradnja s variocima: Goran Antić, Filif Antić, Marijan Bosnić, Veljko Njatović, Nešo Natanović, Ljubo Knežević, Spayk. Film je snimljen u remontnom brodogradilištu Mali Lošinj u sklopu Šver Festivala.

Srijeda, 21. lipanj 2017.
Prikazivanje eksperimentalnog filma Kuća Lutaka (loop, 2001.)
Ovaj rad je bio prikazivan davne 2002. godine kad je autor u sklopu workshopa Brede Beban film prikazao u Galeriji Otok. 15 godina kasnije doživljavamo ponovno prikazivanje. Ovo je jedan od prvih radova Goran Škofića napravljen još za vrijeme studiranja na UMAS-u. Rad je nagrađen Oktavijanom za eksperimentalni film na 11.danima hrvatskog filma.

Četvrtak. 22. lipanj 2017.
Prikazivanje videoinstalacija Jezero / The Lake (loop, 2013.)
Sinopsis: U statičnom se kadru nalazi prelijepi pejzaž jezera, omeđenog šumom i planinama. Cijeli se prizor zrcali u vodi maloga jezera. U pozadini se čuje zvuk prirode: ptičice, žabice i ostalo. Sve je jako mirno i idilično do trenutka ljudske intervencije.

Petak 23. lipanj 2017.
Prikazivanje videorada Na ljestvama / Ladder (loop, 2014.)
Sinopsis: Autora vidimo istodobno u dva izdanja: u galeriji kao tehničara kojemu vidimo samo donji dio tijela na ljestvama te kao 'čistača' koji po podu skuplja pribor majstora iznad njega. Čovjeku na ljestvama periodično ispadne poneki komad pribora i alata kojim se služi na nama nevidljivom pa tako i nejasnom poslu.

——

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2