>
10. Međunarodni festival opernih arija "Tino Pattiera"
Datum od:
30.06.2017
Datum do:
04.07.2017
30. lipanj - 4. srpanj 2017.
10. Međunarodni festival opernih arija
Dubrovački simfonijski orkestar najavljuje Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera" u vremenu od 30. lipnja do 4. srpnja 2017. godine, deseti po redu, a četvrtu godinu za redom u organizaciji DSO-a.
Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera" nosi ime i organizira se u znak sjećanja na svjetski poznatog opernog pjevača, tenora Tina Pattieru, rođenog 1890. u Cavtatu. Tino Pattiera bio je veliko i slavno ime europskih i svjetskih opernih kuća prve polovice 20. stoljeća. Bio je prvak Kraljevske saske dvorske opere u Dresdenu te član Berlinske državne opere, a često je nazivan nasljednikom velikog Enrica Carusa.
Glazbeni direktor festivala je izraelski dirigent Noam Zur koji živi i radi u Njemačkoj, a nastupa po cijeloj Europi i svijetu u najprestižnijim dvoranama. Maestro Zur će dirigirati koncertima, a na festivalu će nastupiti uspješni, međunarodno priznati pjevači: sopranistica Liana Aleksanyan (Austrija), mezzosopranistica Ursula Hesse von den Steinen (Njemačka), tenor Xavier Moreno (Španjolska), bas Taras Konoshchenko (Ukrajina) i dubrovačka pijanistica Stefani Grbić.
Festival će započeti velikim koncertom ispred Kneževog dvora u 21.30 h, a nosi naziv "Chansons d'amour". Četvoro solista s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem maestra Noama Zura izvest će arije iz poznatih opera poput „Voici des Roses" iz Faustovog prokletstva H. Berlioza, „La fleur que tu m'avais jatée" iz Bizetove Carmen, „E lucevan le stelle" iz Puccinijeve Tosce, „Un bel di" iz Puccinijeve Madame Butterfly, „Parigi, o cara" iz Verdijeve Traviate, „Nessun dorma" iz Puccinijeve opere Turandot i brojne druge. Bit će to večer ljubavne glazbe u jedinstvenom ambijentu Dubrovnika, odnosno ispred jedne od njegovih najljepših građevina – Kneževog dvora.
Drugi koncert "Guardi le stelle" rezerviran je za sponzora, Dubrovačke vrtove sunce, odnosno njegove goste.
U nedjelju 2. srpnja u Kneževom dvoru slijedi recital pod nazivom "Seriously romantic" na kojem nastupaju mezzosopranistica Ursula Hesse von den Steinen, bas Taras Konoshchenko i pijanistica Stefani Grbić. Na programu su djela iz razdoblja romantizma: Brahmsove Četiri ozbiljne pjesme (Vier ernste Gesänge, op. 121), Brahmsova tri Liedera te Mahlerov lieder tj. pjesme iz Dječakovog čarobnog roga (Des Knaben Wunderhorn").
Završni koncert festivala "Opera buffa" održat će se također u atriju Kneževa dvora. Opera buffa naziv je za specifičnu vrstu talijanske opere koja je u 18. stoljeću nastala kao odraz umjetničkih potreba širokih građanskih slojeva. Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Noama Zura i četvero solista izvest operne arije „Caro elisir", „Dulcamara, voglio dire" i „Udite, udite" iz Donizettijevog ljubavnog napitka, „Il capro e la capretta" i „La vendetta" iz Mozartovog Figarovog pir, „Ich lade gern mir Gäaste ein" iz Straussovog Šišmiša, „Dabza delle ore" iz Ponchiellijeve La Gioconde i brojne druge operne arije poznatih skladatelja velikih opera.
Ulaznice za koncert mogu se kupiti u uredima DSO-a (Slanica) od 9-14 sati radnim danom, online na webu www.dso.hr, u gift shopu Dubravka na Pilama, u agenciji Perla Adriatica na Pločama, u kulturno info centru Luža, te na ulazu jedan sat prije početka koncerta, a cijene su od 100 do 400 kuna.
Dodatne informacije dostupne su na web stranici DSO-a i na broj telefona 417 110 od ponedjeljka do petka.

Program

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2